Maak een afspraak | Neem contact op
  • Grote diversiteit aan specialisaties
  • Gemiddeld waarderingscijfer van 9
  • 3 locaties in Groesbeek
Home » COPD

 

Longreactivatie

Het onderstaande (samengesteld door het COPD-netwerk Nijmegen) informeert u over mogelijkheden van fysiotherapie ten behoeve van longreactivatie. Voor meer informatie over het COPD-netwerk Nijmegen e.o. kunt u de website raadplegen: www.copdnetwerkfysio.nl

COPD

U kunt gaan deelnemen aan een longreactivatie-programma, omdat u hinder ondervindt in uw dagelijks leven van een chronische longaandoening genaamd COPD.
COPD is de afkorting van de Engelse benaming Chronic Obstructive Pulmonary Disease, letterlijk vertaald:

chronisch obstructieve longaandoening. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis, waarbij sprake is van langdurige ontstekingen in de luchtwegen, en longemfyseem waarbij het longweefsel minder elastisch of rekbaar is geworden. Vroeger werd ook het woord CARA gebruikt. Bij COPD heeft men vooral last van benauwdheid, het ophoesten van slijm en soms een fluitende/piepende ademhaling.

COPD kan in 4 (GOLD) stadia worden ingedeeld, van een lichte tot een ernstige vorm van COPD. Is  uw longaandoening ingedeeld bij stadium 2,3 of 4, dan kunt u in aanmerking komen voor longreactivatie. Dit is mede afhankelijk van afgenomen inspanningsvermogen dat kan leiden tot problemen in het dagelijks functioneren.

Verwijzing

De huisarts of specialist kan u op basis van longfunctie- gegevens en uw klachtenpatroon, verwijzen naar de fysiotherapeut..
De longarts bepaalt aan de hand van longfunctie en inspanningstesten de ernst van de COPD.
Afhankelijk van de uitslag, wordt u  verwezen naar de fysiotherapeut.

Het Longreactivatie programma

doel:
Het longreactivatie programma is erop gericht om onder begeleiding van een fysiotherapeut uw conditie te verbeteren. U beïnvloedt zowel uw uithoudingsvermogen als de kracht in de spieren van uw armen en benen
Alledaagse activiteiten kunnen u op den duur minder inspanning gaan kosten. Behalve voor conditie-verbetering heeft de fysiotherapeut ook aandacht voor uw ademhaling. De fysiotherapeut leert u een aantal ademhalingsoefeningen om o.a. het slijm beter op te kunnen hoesten. Tevens let de fysiotherapeut tijdens inspanning op het tempo waarin u actief bent zodat u ook het gevoel van kortademigheid zou kunnen beïnvloeden.

Werkwijze:
Tijdens het eerste bezoek maakt u kennis met de fysiotherapeut die met u spreekt over uw klachten, verwachtingen wederzijds en de reactivatie. Ook bespreekt de fysiotherapeut tijdens het introductiegesprek hoe vaak u komt trainen.
De meeste mensen met COPD  trainen 2x per week gedurende1 uur, onder begeleiding.
Na het introductiegesprek gaat u samen met de fysiotherapeut naar de oefenruimte waar u o.a. uitleg krijgt hoe de apparatuur werkt en op welk niveau u uw training gaat beginnen. Het niveau van uw training is afhankelijk van uw lichamelijke toestand, die onder andere wordt bepaald door uw inspanningsvermogen, de ernst van de COPD en mogelijke aanwezigheid van blessures

Behandeling:

Het trainen bestaat uit twee onderdelen.
Ten eerste  verbetert u uw inspanningsvermogen door middel van conditietraining. Hierbij kunt u denken aan fietsen op een hometrainer, lopen (eventueel op een loopband), roeien en traplopen.
Ten tweede gaat u uw  spierkracht verbeteren, dat wil zeggen krachtgerichte oefeningen voor armen en benen.

De begeleiding bestaat uit:
1. Een trainingsprogramma op maat
2. Adviezen voor een efficiënte ademhaling
3. Indien nodig controle van de hoeveelheid zuurstof in het bloed (saturatiemeter).

Zodoende kunt u op een verantwoorde wijze sporten.
U traint in uw eigen tempo en volgt uw eigen programma. Dit individuele programma wordt regelmatig aangepast aan uw mogelijkheden.

Kleding:
Tijdens de training kunt u het beste sportleding of makkelijk zittende kleding dragen, waarin u zich goed kunt bewegen. Ook worden stevige schoenen aangeraden.

Wat wordt van u verwacht?

Het resultaat van het reactivatieprogramma is het grootst wanneer u zich volledig inzet. Om het bereikte niveau te behouden, is het belangrijk dat u naast en na het reactivatieprogramma blijft bewegen en de ademhalingsoefeningen regelmatig doet.
De fysiotherapeut zal u hierbij gericht  adviseren en stimuleren.

Aanmelding en kosten:

De vergoeding van uw zorgverzekeraar wordt bepaald door de mate van COPD en de dekking van uw aanvullende verzekering. Tijdens het eerste gesprek met de fysiotherapeut wordt hierover gesproken. Verder kunt u voor meer informatie contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

U kunt terecht op de volgende locaties

Locatie Molenweg

Maak uw afspraak

Locatie Paulus Potterweg

Maak uw afspraak

Locatie Ambachtsweg

Maak uw afspraak