Maak een afspraak | Neem contact op

Dry Needling

  • Grote diversiteit aan specialisaties
  • Gemiddeld waarderingscijfer van 9
  • 3 locaties in Groesbeek
Home » Dry Needling

 

Last van pijn of stijfheid in uw lijf, chronisch of acuut? Veelal worden dergelijke klachten veroorzaakt door triggerpoints. Triggerpoints zijn drukpijnlijke plekken in een spier die, behalve de lokale drukpijn, ook vaak elders in het lichaam pijn veroorzaken. Dry needling valt onder de reguliere zorg van de fysiotherapie. Goed om te weten: dry needling is géén accupunctuur.
 

Nieuwe behandelmethode

Dry Needling is een relatief nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut bij de behandeling van triggerpoints, ofwel knopen in de spier. Bij dry needling wordt in de spier geprikt met een dunne, niet-holle naald. Dit wekt een reflex op: de spier trekt zich kort samen en ontspant daarna. Afhankelijk van de klacht kan er een na-reactie zijn die kan variëren van een paar uur tot maximaal 72 aanhoudt. De behandelde spier voelt dan wat verstijfd of vermoeid aan. Met dry needling verdwijnen veel klachten in een vrij korte tijd. Vaak zijn er slechts enkele behandelingen nodig.

Maak uw afspraak

Dry Needling: niet hetzelfde als acupunctuur

Bij wordt meestal gebruik van één naald, waarmee de spier kortdurend wordt geprikkeld. Dry needling richt zich op specifieke spierknopen zgn: ‘triggerpoints’ en is geen ‘energetische’ behandeling. Dry needling is gebaseerd op neurofysiologische principes en is wetenschappelijk onderbouwd. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energiestromen’ in het lichaam.
 

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. De klachten die worden ervaren zijn diffuus en zeurend van aard. Triggerpoints zijn strakke banden in de spier ter grootte van een rijstkorrel. De fysiotherapeut zoekt deze plekken, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten, zelfs als deze klachten al jaren lang bestaan.
Gevolg van een triggerpoint:
– pijn/ stijfheid lokaal in een spier;
– pijn op ‘afstand’
– bewegingsbeperkingen in bijhorende gewrichten
– verminderde kracht in de betrokken spier
– pijn ontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
– koude, warme, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid ea.
De spierverhardingen kunnen ontstaan door:
acuut; door een verkeerde beweging of een ongeluk
chronisch; door een langdurig verkeerde houding of overbelasting
langdurig overbelasting van bijvoorbeeld arm/nek en of schouder KANS (klachten aan arm nek of schouder) voorheen RSI
overbelasting bij sporters
beschadiging van weefsel zoals bij een meniscus of een hernia
na immobilisatie bijvoorbeeld gipsverband
psychologische factoren; stress, depressie, onrust en vermoeidheid
voetafwijkingen of verschillen in beenlengte
chronische infecties en allergieën
dragen van strakke kleding of riem, dragen van een rugzak
 
De behandeling richt zich vervolgens op het “losmaken” of deactiveren van de spierverhardingen met Dry Needling. Met een naaldje worden de spierverhardingen gericht aangeprikt en losgemaakt. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich dan uit naar andere spieren en ook langs de wervelkolom. U krijgt na de behandelingen oefeningen voor thuis om de mobiliteit te onderhouden.
Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel en kan gepaard met wat lokale pijn en soms ook op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan ook voorkomen dat u wat gaat transpireren en dat u zich even vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel.
 
Bovenstaande informatie geeft een algemeen beeld weer. De werkelijke behandeling stemmen wij altijd nauwkeurig af op de aard van de klacht en op de individuele cliënt.
 

Wat kost het?

Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Indien uw aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.

U kunt terecht op de volgende locaties

Locatie Molenweg

Maak uw afspraak

Locatie Paulus Potterweg

Maak uw afspraak

Locatie Ambachtsweg

Maak uw afspraak