Maak een afspraak | Neem contact op

Claudicatio Etalagebenen

  • Grote diversiteit aan specialisaties
  • Gemiddeld waarderingscijfer van 9
  • 3 locaties in Groesbeek
Home » Claudicatio Etalagebenen

 

Claudicatio Intermittens is een veel voorkomende vaataandoening, veroorzaakt door verkalking van de slagaders.  Men noemt het ook wel etalagebenen omdat mensen met Claudicatio Intermittens vaak stil moeten staan, vanwege de pijn in de benen bij het lopen. Door voor een etalage in een winkelstraat te gaan stilstaan kan dit goed gecamoufleerd worden. De klachten die tijdens het lopen  optreden, nemen bij het stilstaan (etalages kijken) af, waarna er weer verder gelopen kan worden.

Door een vernauwing in de bloedvaten treden klachten als een stekende, krampende pijn, vermoeidheid of een zwaar gevoel in de benen op. Daardoor zijn dagelijkse activiteiten thuis, op het werk en in het sociale leven, soms moeilijk te vol te houden. Ondanks deze klachten is het wel belangrijk te blijven bewegen. Dit lijkt tegenstrijdig, maar uit onderzoek blijkt dat door het volgen van een looptrainingsprogramma de klachten verminderen. Belastende vaatoperaties of ingrepen (zoals een dotterbehandeling) kunnen op deze manier worden voorkomen.

Looptherapie is enerzijds gericht op het vertragen van de verdere ontwikkeling van de slagaderverkalking en anderzijds op het vergroten van de pijnvrije loopafstand. Uit onderzoek blijkt dat de maximale loopafstand verdubbeld, maar vaak verdrievoudigd of zelfs verviervoudigd kan worden.
Daarnaast leidt looptherapie tot:
• betere bloeddoorstroming naar en van de spieren
• betere stofwisseling in de spieren
• efficiënter gebruik van zuurstof
• verbetering van het looppatroon

Als u Claudicatio Intermittens hebt kan uw huisarts of vaatchirurg u verwijzen naar onze praktijk. Fysio Groesbeek heeft meerdere therapeuten die u hierbij kunnen helpen.

Onze therapeuten zijn aangesloten bij Chronisch Zorgnet, voorheen ClaudicatioNet. Dat wil zeggen dat de therapeuten gespecialiseerd zijn in het begeleiden van looptherapie en in het aanpassen van een leefstijl. Door naast looptherapie positieve aanpassingen in uw leefstijl aan te brengen kunnen de klachten van etalagebenen worden verminderd. Het is van belang om risicofactoren zoals ongezond eten, overgewicht, weinig bewegen en roken te beperken of beter nog, te vermijden.
Tijdens een eerste afspraak zullen we d.m.v. een intake gesprek de klachten maar ook uw wensen en verwachtingen bespreken. Samen zullen we een behandelplan opstellen om uw klachten te verminderen en zo snel mogelijk (blijvende) resultaten te boeken.

Met motivatie, wilskracht en doorzettingsvermogen komen we samen (meters) verder!!

Looptherapie

Het woord looptherapie geeft al aan dat we iets anders bedoelen dan (sportief) wandelen. Met looptherapie bedoelen we lopen in een stevige wandelpas. Het is de bedoeling dat u zeer regelmatig oefent in het lopen van steeds langere afstanden. Voor het beste resultaat van de looptherapie is het van belang dat u uw therapie goed volgt en ook zelf aan uw herstel werkt. In het begin wat meer onder begeleiding van uw fysiotherapeut, maar uiteindelijk zal de therapie afgebouwd worden (indien uw conditie dit toelaat) en gaat u steeds meer zelfstandig trainen. Door telkens door te lopen tot net voor u uw maximale loopafstand heeft bereikt, kan uw loopafstand vergroot worden.

Gezond looppatroon

De fysiotherapeut kan u hierbij helpen en zal in eerste instantie uw bewegingsmogelijkheden met u bespreken en samen met u een persoonlijk en gestructureerd trainingsprogramma samenstellen om zo tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Voor het behoud van het verkregen resultaat is het zeer belangrijk om een actieve levenstijl te ontwikkelen en te onderhouden.
Naast het verbeteren van uw loopafstand zal mede door de begeleiding van een gekwalificeerde fysiotherapeut uw uithoudingsvermogen en uw looppatroon worden verbeterd, en uw mogelijke angst voor inspanning worden overwonnen. Vooral het looppatroon is van belang. Om pijnklachten te omzeilen, gaan veel mensen op een andere geforceerde manier lopen. Uw fysiotherapeut kan u helpen een gezond looppatroon aan te leren.

U kunt terecht op de volgende locaties

Locatie Molenweg

Maak uw afspraak

Locatie Paulus Potterweg

Maak uw afspraak

Locatie Ambachtsweg

Maak uw afspraak